tiistai 3. heinäkuuta 2012

Luminous start

THE ADVENTURE BEGINS!

Hei ja tervetuloa seuraamaan itävaltalaista elämää suomalaisen vaihtarin silmin. Nimeni on Jaana ja olen Kymenlaaksosta Rotaryn 1430 piiriltä. Vaihto-vuosi on ollut unelmana vuosien takaa ja tasan viiden viikon päästä nukun vaihtomaassani ensimmäistä yötä. Iiik!

About me: täytän lokakuussa 17-vuotta ja lähden vaihtariksi Itävaltaan Rotaryn kautta. Tykkään todella paljon matkustamisesta, seurata miten julkkiksilla menee, muodista ja sisustuksesta, lukemisesta, elokuvien ja tv-sarjojen katsomisesta sekä kirjoittamisesta, joka oli yksi syy miksi haluan kirjoittaa vaihtariblogia. Toiset syyt ovat että voin pitää näin yhteyttä ihmisiin ja jokainen voi halutessaan tulla tsekkaaman miten menee, sekä ehkä tämä innostuttaa enemmän lähtemään vaihtoon (niin kuin minulle tapahtui lukiessani vaihtariblogeja). Ei tarvitse lähteä pois Euroopasta kokeakseen jotain uutta ja erilaista ja saksan kielen voi oppia myös muuallakin kuin Saksassa ;-)

Olen matkustanut Euroopassa ja nähnyt maita, mutta aika on tuntunut aina lyhyeltä ja ajatuskin siitä, että pääsisi olemaan kauemmin ulkomailla on houkuttanut ala-asteesta asti. Olen käynyt Itävallassa monia kertoja, mutta tosin vain ajamalla maan läpi... kuitenkin alpit ovat jääneet mieleen ja viimeisin muisto maasta on syksyltä 2011, kun kävin paikallisessa mäkkärissä ja näköalat ikkunasta olivat kuin postikortissa.

Keväällä olleista koulutuksista voi lukea täältä.


  ITÄVALTA  |  AUSTRIA  |  ÖSTERREICH




9. helmikuuta 2012 kirjeenvaihtajani kertoi, että paperini ovat menossa Itävaltaan ja myöhemmin tuli tieto, että isäntäperheeni asuu Kärntenin osavaltion pääkaupungissa Klagenfurtissa


Rotary
"the Austrian RYE program is amazing. The whole country has only two Rotary districts, and they work together for exchange, so you know exactly what you're getting. They're very organized, offer you great trips (language camp, Vienna weekend, Salzburg weekend, ski week in Tirol, Eurotour, and more), and you have wonderful support."





Wien(pääkaupunki), Graz, Linz, Salzburg ja Innsbruck ovat tässä järjestyksessä maan suurimmat kaupungit asukasluvultaan.
Täältä löytyy englanniksi enemmän tietoja kyseisistä kapungeista ja parista muusta.





Vienna is simply the prettiest big city I've ever seen. Hopefully, someday I'll get back there and be able to devote a longer time to exploring the city.  I just hope I pick another fantastically blue-skied day.



 



26.3.2012 Sain tosiaan emailia hostperheeni tyttäreltä ja samalla tuli tietysti tieto myös piiristä (D1910), klubista ja kaupungista!

KLAGENFURT

Klagenfurt on osavaltion Kärntenin pääkaupunki ja samalla myös Itävallan kuudenneksi suurin kaupunki(yli 92 000 asukasta). Klagenfurt sijaitsee tunnetun Wörthersee-järven itärannalla lähellä Sloveniaa ja Italiaa.

Paikalliset puhuvat vahvaa kärntenin murretta ja kun olen kysynyt itävaltalaisilta minkälaista se on niin vastaukseksi on tullut "SUPER CUTE!" Ihanaa toivottavasti saan tuon supersöpön saksankielen itsellekin :-)






Jalkapallostadiumi. Jalkapalloa, jääkiekkoa ja konsertteja ym. tapahtumaa.
Maisema Klagenfurtista päin.
Pyramidenkogel. Eli näkötorni Klagenfurtissa ja upealta näyttää!

Klagenfurt is Austria’s number one city of sports! There are well over 200 sports clubs for different sports. 

Juoksemista, pyöräilemistä, uimista, veneilyä, melontaa, vaellusta, kiipeilyä, minigolfia, ratsastusta, laskettelua, luistelua, tennistä, lentopalloa, jalkapalloa, jääkiekkoa, kuntosaleja... Mahdollisuuksia on ja lisää näistä voi lukea täältä englanniksi.



Lentopalloa pelataan paljon Klagenfurtissa

Those who love to stroll through the shopping precinct will find everything in Klagenfurt am Wörthersee: from the finest designer clothing in the most modern boutiques to souvenirs and traditional Carinthian specialities – Klagenfurt am Wörthersee provides all you need for your pure shopping experience.

Klagenfurtissa on osavaltion suurin kauppakeskus Arkada. Yksi lempiliikkeistäni New Yorker löytyy myös sieltä ja saa nähdä minne kuukausirahat menevät! Kaupungissa on myös paljon urheilutapahtumia, kauniit joulu- ja pääsiäismarkkinat unohtamatta uuden vuoden karnivaaleja(Live bands, shows, disco, children’s programme, church tower run, Viennese waltzes and lots more)



Elokuvatarjonta Klagenfurtin elokuvateattereissa on ihan hyvä, ja on hauska kokemus käydä katsomassa saksaksi dubattuja elokuvia. Kaupungissa on myös todella paljon kahviloita ja kahvila-konditorioita, joissa pääsee tutustumaan itävaltalaiseen kahvilakulttuuriin ja herkuttelemaan sacherkakulla ja muilla perinteisillä itävaltalaisilla herkuilla. Kahveja on paljon erilaisia, eikä pelkällä "kuppi kahvia, kiitos" saa vasta kuin huvittuneen katseen tarjoilijalta.
Klagenfurtista on helppo lähteä matkustelemaan: Wieniin matkaa on 320 km, Venetsiaan 250 km ja Slovenian pääkaupunkiin Ljubljanaan 90 km, joten muuallakin kuin vain Itävallassa kannattaa ehdottomasti reissata. Lähde

Osaan iloita pienimmistäkin asioista mitä vaan löydän...kahviloista, ravintoloista, rannasta, lentokentästä, kaupoista, kirjastoista, nähtävyyksistä... Klagenfurt ist perfekt!

PERHE
Perheeseen kuuluu vanhemmat, minun ikäinen tyttö, kaksi pikkuveljeä (11 ja 14) ja kissa. Isä on arkkitehtuuri ja he asuvat keskustassa kerrostalon ylimmässä kerroksessa.

Perhe vaikuttaa todella mukavalta ja olen saanut lisää tietoa heistä sähköpostin kautta (iiik perhe vie mut ainankin Wieniin ja Venetsiaan! Heillä on myös oma mökki alpeilla!) odotan innolla heidän luona asumista!


KOULU


Ingeborg Bachmann Gymnasium, Klagenfurt - Kotisivut

Yli 1000 oppilaan koulu Klagenfurtin keskustassa. Painopisteenä on saksan kieli, sillä koulu on saanut nimensä kirjailijalta&runoilijalta. Koulussa voi aloittaa vaikka minkälaista aktiviteettiä miekkailusta shakkikerhoon. Aloitan tanssikurssin(mm. Wienin valssi), lentopallon ja kiinnostaisi myös Venetsian naamioiden tekeminen, joka olisi kerran viikossa! Toisaalta jos saisin päättää niin osallistuisin kaikkiin mitä on tarjottavana(Kung fu!) Odotan niin paljon koulunkäyntiä, joka alkaa Itävallassa 10.9. :)

KLUBI

RC Spittal/Drau noin 75km etäisyydellä Klagenfurtista Spittal an der Draunissa. Klubini antaa minulla kuukausirahaa ja pääsen Rotaryn järjestämiin tapahtumiin kuukausittain ja se voi olla esimerkiksi golfia, teatteria, oopperaa tai ravintolassa käyntiä. Ehkä pääsen tutustumaan myös Klagenfurtin klubiin!

 

7.8.2012 Lappeenranta - Klagenfurt

Lentoni lähtee aamulla Lappeenrannasta Riikaan Latviaan, josta vaihdan konetta Wieniin. Itävallan pääkaupungissa olen vähän yli neljä tuntia ennen Klagenfurtin lentoa, joka on paikallista aikaa kello 18 perillä.

Vaihtareiden kanssa tapahtuu mm:
12-26.8. kielileiri Altmünsterissä
Maaliskuussa lasketteluleiri Schladmingissa
Rakas EuroTour toukokuussa, jolloin kierretään Eurooppaa bussin kanssa. Tsekkiä, Saksaa, Belgiaa, Ranskaa, Espanjaa, Italiaa... ♥

150 pinssiä tehty, Vistaprintin käyntikortit tulleet perille(250kpl), lento varattu, vaihtaritakki saapunut, tuliaiset osittain hankittu, matkalaukku ostettu... seuraavassa kuussa seikkailu alkaa!

Vinkkejä pinsseihin: itse käytin paljon Angry Birdsiä, muumilaastareita, muumitikkareita, Fazeria, Nokiaa, Joulupukkia, Lappia jne. Olen jopa kuivattanut pieniä kasveja, että on jotain konkreettista Suomen luonnosta. Mielikuvitus lentämään ;)



Bis bald! Kiitos kaikille lukijoille :-)


5 kommenttia:

  1. oi vitsit melkeen aloin parkua kun luin tätä sun lähtöintoa, olispa vielä mullakin vaihtovuosi edessä :---)
    tosiaan olin itse 2010-11 Innsbruckissa vaihdossa AFSllä (nimenomaan toi Ibk-kuva sai mut ihan herkistelee awww), toivon et jaksat ees joskus kirjotella sieltä Itävallan päästä koska musta on niin iihaaanaaaaa seurata muiden vaihtokokemuksia!
    mun Ö-perheellä on mökki Altmünsterissä, ihana paikka. viel spass ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olenkin lukenut sun blogia, ihana mieletön vaihto-vuosi ollut sulla! Toivottavasti maltan tulla joskus koneenkin ääreen päivittelemään kuulumisia, kiitos kommentista! :)

      Poista
  2. Asun Kotkassa ja olen hakemassa rotaryn kautta vaihtoon. Voinko hakea Kotkan klubien lisäksi myös Haminan klubien kautta? Kiitos jos osaat vastata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voit hakea! Hain itsekin vuosi sitten myös mm. Langingkosken klubin kautta. Onnea hakemiseen! :)

      Poista
  3. Oih Klagenfurt vaikuttaa ihanalta!:) Haluisin vaan kysyä mistä hommasit ton ison Suomen lipun? Ite oon tuskallisesti yrittänyt löytää, mistä voisin ostaa ison suomen lipun, kun kerran semmonen vaihossa tarvitaan:P

    VastaaPoista